Naselja

 • Beravci

  beravci01Beravci su naselje u općini Velikoj Kopanici, u Brodsko-posavskoj županiji. Smješteni su na obalama rijeke Moštanik, Moravnik i Berava, 3 km istočno od naselja velika Kopanica. Dio naselja još je Crno Selo koje se nalazi s južne strane auto ceste, uz Jaruge.

  Prema popisu stanovništva iz 2001. godina imali su 964 stanovnika a površina im je 20,08 km2. Prosječna gustoća naseljenosti je 48 st/km2. Žena je 51% a muškaraca je 49%.
  Stanovništvo po dobi: mladog je 27,8%, zrelog je 45,7% a starog je 26,5%.

  Po gospodarskoj osnovi stanovništvo se bavi poljodjelstvom (postoji poljoprivredna zadruga), stočarstvom (proizvodnja stočne hrane), trgovinom i obrtima (autoprijevoz, lilarski i krovopokrivački).

  U selu je područna škola Beravci OŠ Ivana Filipovića iz Velike Kopanice. U Beravcima djeluju slj. udruge: KUD Ivana Gorana Kovačića, DVD Beravci, Nogometni klub “Raketa”, Lovna jedinica “Fazan i športsko streljačko društvo Sokol. Selo se nalazi na području posebne državne skrbi.

  Crkva Duha Svetoga izgrađena je 1869. godine u župi sv. Ilije proroka iz Velike Kopanice,
  Velikokopanički dekanat Nadbiskupije đakovačko-osječke.

 • Crno Selo (Beravci)

  Crno Selo (Beravci)

 • Divoševci

  Divoševci su naselje u općini Velika Kopanica u Brodsko-posavskoj županiji. Smješteni su divosevciuz potok Osatno, 5 km zapadno od naselja Velike Kopanice.
  Prema popisu iz 2001. godine imali su 301 stanovnika koji žive na površini od 8,08 km2, a prosječna gustoća naseljenosti iznosi 37 st/km2. Jednaki je broj muškaraca i žena koje žive u Divoševcima.
  Stanovništvo po dobnoj strukturi: mladog stanovništva je 19,2%, zrelog je 38,5% a starog je 42,3%.
  Stanovnici Divoševaca se bave poljodjelstvom, stočarstvom, vinogradarstvom i trgovinom.
  Pošta je u Donjim Andrijevcima, pošt. broj 35212.
  Crkva Mala Gospa izgrađena je 1822. godine u župi sv. Ilije proroka iz Velike Kopanice, Velikokopanički dekanat Đakovačke i srijemske biskupije.

 • Kupina

  Kupina

 • Mala Kopanica

  mala_kopanicaMala Kopanica je naselje u općini Velika Kopanica u Brodsko-posavskoj županiji. Točnije smještena je 3 km jugozapadno od naselja Velike Kopanice.
  Prema popisu stanovništva iz 2001. godine u njoj je živjelo 185 stanovnika. Površine je 5,12 km2 a prosječna gustoća naseljenosti iznosi 36 st/km2 .
  Struktura stanovništva po dobi: mladog je 19,5%, zrelog je 48,6% a starog je 31,9%. Gospodarsku osnovu mjesta čine poljodjelstvo, stočarstvo i obrt (autoprijevoz).
  Crkva sv. Mihaela arkanđela izgrađena je 1957. godine u župi sv. Ilije proroka iz Velike Kopanice, Velikokopanički dekanat đakovačke i srijemske biskupije.

 • Velika Kopanica

  velika_kopanica03Velika Kopanica je naselje u istoimenoj općini brodsko-posavske županije. Smještena je 34 km istočno od grada Slavonskog Broda.
  Prema popisu stanovništva iz 2001. godine imala je 2120 stanovnika.Površine je 35,56 km2 sa prosječnom gustoćom naseljenosti od 60 st/km2.
  Stanovništvo prema dobnoj strukturi: mladog st. je 28,8%, zrelog je 49,9% a starog je 21,3%.
  Dijelovi naselja su Pšenični i Srnjača.
  Gospodarska osnova: poljodjelstvo, stočarstvo, građevinarstvo, trgovina, ugostiteljstvo i obrti (autoprijevoz, tesarski, pekarski, pilana, mlin itd.).
  U naselju se nalazi OŠ «Ivan Filipović», autoškole, ambulante opće i stomatološke medicine Doma zdravlja, ljekarna, veterinarska ambulanta, privatna vet. ambulanta i veter. ljekarna, poljoprivredna ljekarna, općinska uprava, matični ured, poštanski ured HP-PS Slavonski Brod, knjigovodstveni servisi i benzinske postaje.
  Župna crkva sv. Ilije proroka izgrađena je 1773. g. a posvećena je 1777. u istoimenoj župi koja je osnovana 1436. a obnovljena je 1600. godine, Velikokopanički dekanat Đakovačke i srijemske biskupije.

0