DVD Velika Kopanica na obilježavanju 150 godina društva Freiwillige Feuerwehr Salzburg

Mještani općine Velika Kopanica ove 2015.godine imali su čast ugostiti prijatelje, ugledne goste iz Austrije. Pozivu na proslavu odazvao se ne samo naš počasni mještanin prof.mag.Veselko Prlić, nego je iz Salzburga stigao i gospodin dr.Winfrid Herbst, direktor komunalnog poduzeća grada Salzburga.

Naime, neslužbeno prijateljstvo između općine Velika Kopanica i grada Salzburga započelo je još unazad dvije godine kada se novoizabranoj načelnici Ružici Vukovac, obratio naš mještanin s prebivalištem u Salzburgu gospodin Veselko Prlić ponudivši joj pomoć na svim razinama na kojima je to tad bilo moguće.

Načelnica je zamolila g.Prlića da joj pomogne u nabavci rabljenih vozila kojima bi joj olakšali održavanje općinskih zelenih površina. Uistinu, g.Prlić nije oklijevao već se za pomoć obratio svom prijatelju u Upravi grada Salzburga gospodinu Herbstu i pomoć je vrlo brzo stigla na adresu općine Velika Kopanica.

Donaciju tri velika kamiona za odvoz komunalnog otpada, kamioneta ali i multifunkcionalne kosilice, općina je ostvarila upravo zahvaljujući velikom srcu gospodina dr. Winfrida Herbsta ali i nesebičnim zalaganjem našeg počasnog mještanina gospodina Veselka Prlić.

Samu proslavu Dana općine u Velikoj Kopanici, započeli smo dolaskom delegacije uvaženih prijatelja iz Austrije gospođe Urlike Prlić, gospodina Winfrida Herbsta i gospodina Veselka Prlić u prostorije zgrade koja je posjedu Dobrovoljnog vatrogasnog društva Velika Kopanica. Predsjednik društva gospodin Ivica Kovačević uz svoju upravu , zapovjednika , članstvo i pomladak društva, pripremio je domjenak dobrodošlice u njihove prostorije. Tom prilikom predstavnici DVD-a pokazali su gostima svu opremu kojom raspolažu, požalili se na nedostatak sredstava za nabavku novog vozila, te postavili pitanja o ustroju vatrogastva u Austriji.

Zadovoljni prijemom vatrogasaca, po povratku u Austriju, naši prijatelji vrlo brzo pozvali su predstavnike općine i DVD-a Velika Kopanica na proslavu njihove vrlo važne obljetnice, proslave osnutka DVD-a grada Salzburga unazad 150 godina.

Pozivnicu smo rado prihvatili i odredili ekipu koju je predvodio predsjednik DVD-a Velika Kopanica Ivica Kovačević. Pozivu se odazvala načelnica općine Ružica Vukovac, kćer predsjednice Vijeća općine Velika Kopanica Vesna Hosu, zapovjednik VZO Velika Kopanica Antun Petrašević, predsjednik DVD-a Beravci Josip Glavačević, Mato Kovačević zamjenik predsjednika DVD-a Velika Kopanica, Goran Srša blagajnik DVD-a Velika Kopanica i zamjenik zapovjednika DVD-a Velika Kopanica Nediljko Grgić.

Ova ekipa ponosno je stupala u mimohodu gradom Salzburgom s visoko uzdignutom tablom na kojoj je pisalo – Freiwilige Feuerwehr Velika Kopanica, Croatia. Ugodno smo se iznenadili koliko smo ovacija, pljeska i usklika zadobili! Za uspomenu DVD Velika Kopanica dobio je posebnu lentu koja je obješena na svečanoj zastavi koju je neumorno nosio g.Nediljko Grgić.

Događaj smo pomno pratili. Od izložbe starih vatrogasnih vozila na Residenz trgu, gdje smo kušali poznate austrijske kobasice s kupusom, do glazbene zabave u dvorani Stiegl.

Ponosni smo bili u trenucima kada su nas pozdravili kao posebne goste, zamjenik gradonačelnika, predstavnica pokrajine, predsjednik DVD-a grada Salzburga i ostali govornici. Posebno nas je dirnuo pozdrav govornika na hrvatskom jeziku!

Festivalski marš iz novog dijela grada preko mosta sve do starog grada, ostat će nam duboko urezan u sjećanje ne samo zbog divnih ljudi koji su nas presretali i tražili fotografiju s nama, ovacija građana koji su nas bodrili i pozdravljali, nego i zbog emocija koje su u tim trenucima u nama rađale …

Uz nas je ponosno hodao i naš počasni mještanin gospodin Veselko Prlić te su ga mnogi građani prepoznavali i pozdravljali na vrlo osebujan način.

Zabava u dvorani Stiegl potrajala je do kasno u noć. Nadamo se da će novostvorena prijateljstva potrajati još dugo. Izmijenjeni kontakti, pozivi na obilježavanja Dana grada, općina i Vatrogasnih Društava, širili su se na sve strane.

Kako bi dolazak u Austriju bio što kvalitetniji, g.Prlić pozvao nas je na nedjeljnu misu u katoličkoj crkvi u dijelu grada gdje i sam stanuje Taxamu. Iznenadili smo se pozdravu kojeg nam je s oltara uputio sam g.Veselko. Također pozdravljeni smo i od strane svećenika i to na hrvatskom jeziku, ali pljeskom su nas pozdravili i sami mještani koji su sudjelovali na misi. Tim činom osjećali smo se potpuno prihvaćeni u stranoj zemlji.

Ovaj divan, emocijama ispunjen događaj, završili smo u poznatom Salzburškom restoranu u društvu gospođe Urlike i gospodina Veselka, gdje su nas počastili poznatom Bečkom šniclom!

Preostaje nam samo izraziti duboku zahvalu gospodi Prlić koji sve što rade za mještane općine Velika Kopanica, rade iz zahvalnosti. Naime, kako to Veselko kaže, on je svoje najljepše dane djetinjstva proveo u društvu upravo Kopančana!