MUP RH – Pojava lažnih poruka elektroničke pošte

Obavještavamo građane Općine Velika Kopanica o pojavi lažnih poruka elektroničke pošte u ime MUP RH s naslovom “Mup Sharepoint Files”.

Služba kibernetičke sigurnosti Ravnateljstva policije zaprimila je nekoliko dojava zabrinutih građana koji su na svoje mobilne uređaje i adrese elektroničke pošte zaprimali poruke i pozive od nepoznatih osoba.

Utvrđeno je da se radi o pokušajima internetskih prijevara tzv. „vishing“ i „phishing“ uslijed kojih se počinitelji lažno predstavljaju u ime tvrtki ili drugih osoba.  Koristeći trenutnu situaciju nastalu epidemijom koronavirusa COVID-19, građane pokušavaju zaplašiti ili privući lažnim izjavama kako bi od njih prikupili osobne podatke ili ih naveli da izvrše uplate na inozemne bankovne račune ili novčanike kriptovaluta.

Posebno naglašavamo da su se pojavile lažne poruke elektroničke pošte u ime MUP-a RH s naslovom Mup Sharepoint Files koje sadrže maliciozne poveznice dok izgled navedene lažne poruke možete vidjeti u nastavku.

Molimo građane da na navedene poruke ne odgovaraju te da se na eventualne pozive s nepoznatih inozemnih brojeva ne javljaju.

Više o svemu možete vidjeti ovdje.

TOMISLAV SUDIĆ – kontakt policajac

PU Brodsko-posavska, Postaja granične policije Vrpolje