Obavijest o sudjelovanju biciklista u prometu

Poštovani mještani Općine Velika Kopanica,
Dolaskom proljeća i ljepšeg vremena, na prometnicama na području Općine Velika Kopanica doći će do povećanja broja biciklista koji sudjeluju u prometu. Pored pješaka, biciklisti su jedna od najugroženijih kategorija sudionika u prometu. U cilju poboljšanja stanja sigurnosti u cestovnom prometu, u kojem često stradavaju upravo biciklisti, ovim putem upozoravamo na opasnosti i obaveze ove kategorije sudionika u prometu.
Biciklisti svojim ponašanjem često doprinose događanju prometne nesreće. Prije svega u prometnoj nesreći sudjeluju pod utjecajem alkohola, u noćnim uvjetima korištenja svjetala na biciklu, odnosno ne kreću se propisanom stranom ceste. Po starosnoj strukturi biciklista, u prometnim nesrećama češće sudjeluju starije i maloljetne osobe, pa čak i djeca.
Podsjećamo vozače bicikla na najznačajnije zakonske odredbe:

[notify_box font_size=”13px” style=”red”]

  • Člankom 101. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, propisano je da od prvog sumraka (noću), a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu mora biti upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani. Za nepoštivanje ove odredbe predviđena je novčana kazna u iznosu od 300,00 kuna.
  • Člankom 112. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, propisano je da su se vozači bicikla dužni kretati što bliže desnom rubu kolnika. Ako se dva ili više vozača bicikala kreću u skupini, dužni su se kretati jedan iza drugog. Za nepoštivanje ovih odredbi predviđena je novčana kazna u iznosu od 300,00 kuna.
  • Člankom 113. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, propisano je da vozač bicikla mora upravljati vozilom na način kojim se ne umanjuje stabilnost vozila i ne ometaju drugi sudionici u prometu, a osobito ne smije skidati istodobno obje ruke s upravljača, pridržavati se za drugo vozilo, prevoziti, vući ili gurati predmete koji ga mogu ometati u upravljanju vozilom ili ugrožavati druge sudionike u prometu. Za nepoštivanje ovih odredbi predviđena je novčana kazna u iznosu od 300,00 kuna.
  • Člankom 114. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, propisano je da vozači bicikla mlađi od 16 godina moraju za vrijeme vožnje na cesti na glavi nositi propisanu i uredno pričvršćenu zaštitnu kacigu. Za takav prekršaj predviđena je novčana kazna u iznosu od 300,00 kuna. [/notify_box]

U cilju zaštite svih sudionika u prometu, a posebno stradavanja biciklista, ovim putem pisane obavijesti apeliramo na sve mještane na dosljedno poštivanje prometnih propisa kada u svojstvu biciklista sudjeluju u prometu noću i danju u uvjetima smanjene vidljivosti.
Nadzor nad provođenjem sigurnosti prometa na cestama izvršava PU Policijska postaja Vrpolje.