Općina Velika Kopanica drugu godinu zaredom dobila peticu iz transparentnosti proračuna

Institut za javne financije ovih dana je predstavio rezultate istraživanja proračunske transparentnosti županija, gradova i općina, a Općina Velika Kopanica je drugu godinu zaredom dobila najveću ocjenu i to izvrstan (5).

Transparentni proračuni omogućuju uvid u potpunetočnepravovremene i razumljive informacije o proračunu pa građani mogu vlastitim angažmanom utjecati na efikasnost prikupljanja javnih sredstava i ponude javnih dobara i usluga, na povećanje odgovornosti regionalnih/lokalnih vlasti i smanjenje mogućnosti za korupciju.

Za potrebe ovog istraživanja proračunska transparentnost mjerila se brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na službenim mrežnim stranicama lokalnih jedinica, a to su u ovom ciklusu bili godišnje izvršenje proračuna za 2019. godinu, polugodišnje izvršenje proračuna za 2020. godinu, prijedlog proračuna za 2021., izglasani proračun za 2021., te proračunski vodič za građane za 2021. godinu. Rezultati istraživanja predstavljeni su u Osvrtu Instituta za javne financije Proračunska transparentnost županija, gradova i općina za studeni 2020. – travanj 2021.

Općina Velika Kopanica nastojati će i dalje što više informirati svoje mještane o načinu trošenja javnog novca te nastaviti u najvećoj mogućoj mjeri transparentno poslovati i u vremenima koja su ispred nas.