Općina Velika Kopanica ocijenjena je odličnom ocjenom za transparentnost proračuna

Institut za javne financije predstavio je 5. srpnja 2023. rezultate devetog ciklusa istraživanja transparentnosti proračuna svih 576 hrvatskih regionalnih i lokalnih jedinica, gdje je Općina Velika Kopanica ponovo dobila najveću ocjenu i to izvrstan (5).

Transparentni proračuni omogućuju uvid u potpunetočnepravovremene i razumljive informacije o proračunu pa građani mogu vlastitim angažmanom utjecati na efikasnost prikupljanja javnih sredstava i ponude javnih dobara i usluga, na povećanje odgovornosti regionalnih/lokalnih vlasti i smanjenje mogućnosti za korupciju.

Za potrebe ovog istraživanja proračunska transparentnost mjerila se brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na službenim mrežnim stranicama lokalnih jedinica, a to su u ovom ciklusu bili:

  • izvještaj o godišnjem izvršenje proračuna za 2021. godinu,
  • izvještaj o polugodišnjem izvršenju proračuna za 2022. godinu,
  • prijedlog proračuna za 2023. godinu,
  • izglasani proračun za 2023. godinu, te
  • proračunski vodič za građane za 2023. godinu.

Detaljna analiza istraživanja nudi se u Osvrtu Instituta za javne financije Proračunska transparentnost županija, gradova i općina: studeni 2022. – travanj 2023., dok interaktivna karta prikazuje stanje u svim lokalnim jedinicama (izvor: https://www.ijf.hr/hr/novosti/detalji-konferencije//transparentnost-proracuna-hrvatskih-lokalnih-jedinica,3509.html ).

Općina Velika Kopanica nastojati će i dalje što više informirati svoje mještane o načinu trošenja javnog novca te nastaviti u najvećoj mogućoj mjeri transparentno poslovati i u vremenima koja su ispred nas.

Ivan Meteš, dipl.ing.preh.tehn.

Općinski načelnik