Operativna akcija “Mir i dobro” – PU Brodsko-posavska

I ove godine, Ministarstvo unutarnjih poslova provodi operativnu akciju „Mir i dobro“ vezanu za uporabu pirotehničkih sredstava tijekom predblagdanskog i blagdanskog razdoblja, a koja traje do 8. siječnja 2018.

Kao i prethodnih godina veći broj građana u predblagdansko i blagdansko vrijeme će nabavljati pirotehnička sredstava koja se nalaze u slobodnoj prodaji, ali može se očekivati i nezakonita nabava eksplozivnih ili pirotehničkih sredstava čija prodaja nije dopuštena.

Posebno naglašavamo da je uporaba pirotehničkih sredstava nedozvoljena, poglavito u vrijeme i nakon održavanja misa polnoćki, a sve s ciljem prevencije neželjenih posljedica i možebitnog ozljeđivanja osoba koje budu pohodile mise polnoćke. Na osiguranju misa polnoćki biti će angažirani policijski službenici postaje granične policije Vrpolje, koji će prema osobama koje budu upotrebljavale pirotehnička sredstva poduzimati odgovarajuće mjere propisane zakonom.

U slučaju potrebe ili eventualnog saznanja o osobama koje vrše prodaju nedozvoljenih pirotehničkih sredstava, molimo Vas da o istom izvijestite operativno dežurstvo PGP Vrpolje na broj telefona 211-739, kako bi policijski službenici ove PGP prema takovim osobama poduzeli odgovarajuće mjere.

Također, ove je godine stupio na snagu i novi Zakon o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja koji je donio bitne novine vezane za kupnju i uporabu pirotehničkih sredstava.

Pa tako, unatoč uvriježenom mišljenju da je pirotehnika I. kategorije dječja pirotehnika, nju ne smiju koristiti djeca mlađa od 14 godina i novim Zakonom o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja određena je novčana kazna od 1.000,00 do 3.000,00 kuna za zakonske zastupnike (roditelji, skrbnici i sl.) djece koja upotrijebe pirotehnička sredstva. Navedena pirotehnička sredstva smiju koristiti djeca starija od 14 godina dok pirotehnička sredstva 2. i 3. kategorije, koji u sebi imaju veću količinu eksplozivnih tvari, smiju koristiti osobe starije od 18 godina.

Jedna od novina je i zabranjena nabava, prodaja i uporaba petardi i redenika iz kategorije III, a također u skladištima kao i u prodaji na hrvatskom tržištu ne smije se naći pirotehnika koja na sebi nema oznaku CE. Nadalje, građani mogu isključivo za osobnu uporabu preko državne granice unijeti do dva kilograma neto pirotehničke smjese (sredstava) I., II., i III. kategorije (osim redenika i petardi iz kategorije III.).

Važno je napomenuti i da su novim Zakonom povećani iznosi novčanih kazni koji sada iznose od 1.000,00 do 15.000,00 kuna za fizičke osobe te 1.000,00 do 80.000,00 kuna za pravne osobe.

Pirotehnička sredstva 2. i 3. kategorije smiju se prodavati od 15.12.2017. do 1.1.2018.g. samo osobama starijim od 18 godina, a upotrebljavati od 27.12.2017. do 1.1.2018.g.

Video uradak akcije “Mir i dobro” možete pogledati ovdje .

 

 

NAČELNIK PGP VRPOLJE:

Milan Budimir