Pozivno-pješački semafor s mjeračima brzine ispred OŠ “Ivan Filipović” u Velikoj Kopanici

Obavještavaju se svi mještani Općine Velika Kopanica da su ovih dana krenuli radovi na postavljanju pozivno-pješačkog semafora s mjeračima brzine na pješačkom prijelazu preko ŽC4218 ispred OŠ “Ivan Filipović” u Velikoj Kopanici. Sukladno prometnom rješenju, rad semaforskog uređaja ovisi o najavi pješaka putem tipkala te o brzini kretanja vozila, koju registrira mjerač brzine te reagira na brzine veće od 60 km/h, uključivanjem tzv. kaznenog crvenog svijetla, u trajnju od 10 s, čime se smiruje promet na predmetnoj lokaciji. Prema najavama izvođača radova tvrtke Elektromodul-promet d.o.o. iz Osijeka, radovi bi trebali biti završeni idući tjedan ukoliko to vremenski uvjeti budu dozvoljavali, te samim time bi semafor bio pušten u rad.

Nabavku ovog semafora, kao i njegovo postavljanje osigurali su kroz zajedničko sufinanciranje Centar za vozila Hrvatske d.d. iz Zagreba u iznosu od 350.000,00 kuna te Općina Velika Kopanica u iznosu od 21.846,25 kuna putem Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa 2011-2020, u dijelu 6.2. “Bolja cestovna infrastruktura” gdje je predviđena potreba detekcije i saniranja opasnih mjesta na prometnicama u Republici Hrvatskoj.

Postavljena signalizacija uvelike će pridonjeti sigurnosti djece i ostalih pješaka koji se svakodnevno služe ovim pješačkim prijelazom.

 

Povjerenik Vlade RH

Josip Glavačević, bacc.ing.techn.aliment