Proslava Dana Općine Velika Kopanica

DAN OPĆINE VELIKA KOPANICA     (21.-23. srpanj 2017.g)

U Velikoj Kopanici ovog vikenda, od 21. do 23.srpnja 2017.g,  povodom Dana Općine održan je bogat i raznolik program za sve mještane.

Program je započeo već u petak  prijateljskom nogometnom utakmicom  NK “Posavine” Velika Kopanica i NK “Posavac” Kupina. Rezultat utakmice je bio 1:1. Nakon utakmice u prepunom šatoru ispred zgrade Općine uslijedilo je druženje udruga koje djeluju na području Općine. Za sve posjetitelje osiguran je čobanac kojeg su priredili članovi lovne jedinice “Šljuka” Velika Kopanica.

U subotu se slavlje nastavilo manifestacijom Konji vrani to su Kopančani u organizaciji konjogojske udruge iz Velike Kopanice. U večernjim satima u šatoru ispred Općine održana je 2. Dječja smotra folklore. Na smotri je nastupilo 6 dječjih skupina: KUD “Ivan Filipović”- Velika Kopanica, KUD “Ivan Goran Kovačić”- Beravci, KUD “Kupina”- Kupina, KUD “Sloga”- Sikirevci, KUD “Slavonija”- Đurđanci, KUD “Ivan Meštrović”- Vrpolje. Nakon nastupa uslijedio je koncert  TS “Bangaloze”.

U nedjelju u 10,30 sati ispred spomenika poginulih branitelja položen je vijenac u znak sjećanja na sve poginule branitelje, prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana, kao i na sve mještane koji više nisu s nama.

Središnji događaj proslave započeo  je u 17.00 sati 18. smotrom folkora Vidit će se na Sv. Iliju koja cura ima đuvegiju u organizaciji KUD-a “Ivan Filipović” iz Velike Kopanice. To je stari običaj koji se odvijao na dan Svetog Ilije Proroka,  a djevojke su dobivale licitarska srca od svojih budućih svekrva, te je tako i službeno objavljena udaja. Načelnik Općine gosp. Ivan Meteš otvorio je ovu smotru i uručio priznanja onim mještanima koji zabilježili značajne rezultate na državnoj razini. Priznanja su dobili:

  1. IVAN BOŽANOVIĆ – za odličan uspjeh i osvojeno 1. mjesto na državnom natjecanju iz automehatronike te promociju ugleda Općine Velika Kopanica;
  2. BORNA ŠIMIĆ – za odličan uspjeh i osvojeno 2. mjesto na međudržavnom natjecanju iz kemije te promociju ugleda Općine Velika Kopanica;
  3. OPG JOSIP ZDUNIĆ – za izniman uspjeh postignut u razvoju i unaprjeđenju stočarstva te promicanju ugleda Općine Velika Kopanica;
  4. OPG JOSIP LUČIĆ – za izniman uspjeh postignut u razvoju i unaprjeđenju svinjogojstva te promicanju ugleda Općine Velika Kopanica.

Na smotri je nastupilo 7 kulturno-umjetničkih društava: KUD “Kupina” Kupina, KUD “Tomislav” Sibinj, MPS “Baje” Ivanovac, HKUD “Valpovo 1905” Valpovo, HKC “Srijem” – Srijemska Mitrovica, KUD “Ivan Goran Kovačić” Beravci i Folklorni ansambl KUU Cernik iz Cernika.

Nakon nastupa folklornih skupina uslijedilo je druženje i zabava do ranih jutarnjih sati uz koncert tamburaškog sastava “Ataše”.

Načelnik, ujedno i predsjednik KUD-a Ivan Filipović Velika Kopanica, gosp. Ivan Meteš zadovoljan je organizacijom i velikim odazivom kako sudionika, tako i publike koja je ispunila park ispred mjesne crkve.

Odlična organizacija i marljivost Kopančana, posebice članova KUD-a “Ivan Filipović” garancija su dugog uspjeha ovog tradicijskog događanja.